Lesson List
Class 8th Science
0/36
Lesson: Exercise 8.2 Page No: 125
About Lesson

Exercise 8.2 Page No: 125

1. A man got a 10% increase in his salary. If his new salary is Rs 1,54,000, find his original salary.

Solution:

Let the original salary be x

Given that, the new salary is Rs 1,54,000

Original salary + Increment = New salary

Given that the increment is 10% of the original salary

So, (x + 10/100 × x) = 154000

x + x/10 = 154000

11x/10 = 154000

x = 154000 × 10/11

= 140000

Therefore, the original salary was Rs 1,40,000.

2. On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is the per cent decrease in the people visiting the zoo on Monday?

Solution:

Given that on Sunday, 845 people went to the zoo and on Monday, 169 people went to the zoo

Decrease in the number of people = 845 – 169 = 676

Thus,

Percentage decrease = (Decrease in the number of people/Number of people who went to zoo on Sunday) x 100%

= (676/845 x 100)%

= 80%

3. A shopkeeper buys 80 articles for ℜ2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

Solution:

Given that the shopkeeper buys 80 articles for Rs2,400

Cost of one article = 2400/80 = Rs30

Profit percentage = 16%

Profit percentage = Profit/C.P x 100

16 = Profit/30 x 100

Profit = (16 x 30)/100

= Rs 4.8

Therefore, selling price of one article = C.P + Profit

=Rs (30 + 4.80)

= Rs 34.80

4. The cost of an article was Rs 15,500. Rs 450 were spent on its repairs. If it is sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.

Solution:

Total cost of an article = Cost + Overhead expenses

= Rs 15500 + Rs 450

= Rs 15950

Profit percentage = 15%

Profit percentage = Profit/C.P x 100

15 = Profit/15950 x 100

Profit = (15 x 15950)/100

= 2392.50

Therefore, Selling price of the article = C.P + Profit

= Rs (15950 + 2392.50)

= Rs 18342.50

5. A VCR and TV were bought for Rs  8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction.

Solution:

C.P. of a VCR = ₹ 8000

The shopkeeper made a loss of 4 % on VCR

This means if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 96. When C.P. is ₹ 8000

S.P. = (96/100 x 8000) = ₹ 7680

C.P. of a TV = ₹ 8000

The shopkeeper made a profit of 8 % on TV.

This means that if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 108.

When C.P. is ₹ 8000,

S.P. = (108/100 x 8000) = ₹ 8640

Total S.P. = ₹ 7680 + ₹ 8640 = ₹ 16320

Total C.P. = ₹ 8000 + ₹ 8000 = ₹ 16000

Since, total S.P.> total C.P. ⇒ profit

Profit = ₹ 16320 − ₹ 16000 = ₹ 320

Therefore, the shopkeeper had a gain of 2% on the whole transaction.

6. During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

Solution:

Total marked price = ₹ (1,450 + 2 × 850)

= ₹ (1,450 +1,700)

= ₹ 3,150

Given that, discount percentage = 10%

Discount = ₹ (10/100 x 3150) = ₹ 315

Also, Discount = Marked price − Sale price

₹ 315 = ₹ 3150 − Sale price

∴ Sale price = ₹ (3150 − 315)

= ₹ 2835

Therefore, the customer will have to pay ₹ 2,835.

7. A milkman sold two of his buffaloes for ₹ 20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss.

(Hint: Find CP of each)

Solution:

S.P. of each buffalo = ₹ 20,000

The milkman made a gain of 5% while selling one buffalo

This means if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 105.

C.P. of one buffalo = 100/105 × 20000

= ₹ 19,047.62

Also, the second buffalo was sold at a loss of 10%

This means if C.P. is ₹ 100, then S.P. is ₹ 90

∴ C.P. of other buffalo = 100/90 × 2000

= ₹ 22222.22

Total C.P. = ₹ 19047.62 + ₹ 22222.22 = ₹ 41269.84

Total S.P. = ₹ 20000 + ₹ 20000 = ₹ 40000

Loss = ₹ 41269.84 − ₹ 40000 = ₹ 1269.84

Therefore, the overall loss of milkman was ₹ 1,269.84

8. The price of a TV is ₹ 13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it,

Solution:

On ₹ 100, the tax to be paid = ₹ 12

Here, on ₹ 13000, the tax to be paid will be = 12/100 × 13000

= ₹ 1560

Required amount = Cost + Sales Tax

= ₹ 13000 + ₹ 1560

= ₹ 14560

Therefore, Vinod will have to pay ₹ 14,560 for the T.V.

9. Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is ₹ 1,600, find the marked price.

Solution:

Let the marked price be x

Discount percent = Discount/Marked Price x 100

20 = Discount/x × 100

Discount = 20/100 × x

= x/5

Also,

Discount = Marked price – Sale price

x/5 = x – ₹ 1600

x – x/5 = 1600

4x/5 = 1600

x = 1600 x 5/4

= 2000

Therefore, the marked price was ₹ 2000.

10. I purchased a hair-dryer for ₹ 5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

Solution:

The price includes VAT

So, 8% VAT means that if the price without VAT is ₹ 100,

then price including VAT will be ₹ 108

When price including VAT is ₹ 108, original price = ₹ 100

When price including VAT is ₹ 5400, original price = ₹ (100/108 × 5400)

= ₹ 5000

Therefore, the price of the hair-dryer before the addition of VAT was ₹ 5,000.

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found
Lesson List
Class 8th Science
0/36
0% Complete
Wisdom Academy