Lesson List
Class 6th Science
0/32
Class 6th Social Science
0/58
Lesson: Class 6 English Chapter 2 How the Dog Found Himself New Master Important Question and Answer
About Lesson

Discuss these questions in pairs before you write the answers.

1. Why did the dog feel the need for a master? (1,2)
Ans: The dog was sick and tired of going about alone in search of food. And he did not feel safe. So he decided to have a master.

2. Who did he first choose as his master? Why did he leave that master? (3)
Ans: The dog first chose a wolf as his master. But he found the wolf afraid of the bear. So he left the company of the wolf.

3. Who did he choose next? (3)
Ans: Next, the dog chose a bear as his master, because he was stronger than the Wolf.

4. Why did he serve the Lion for a long time? (4)
Ans: The dog served the Lion for a long time because he had no complaint against him. Secondly, he felt safe and secure. No other wild animal dared to displease him.

5. Who did he finally choose as his master and why? (9, 10)
Ans: The dog finally chose a man as his master. Even the lion was afraid of man. So the dog was convinced that man was the strongest creature on earth.

B.A summary of the story is given below. Fill in the blanks to complete it taking appropriate phrases from the box.                                                        ,

   a dog      stronger than anyone else    the strongest of all         a wolf        the bear
                                    afraid of man                   his own master a lion

This is the story of___________ , who used to be___________ . He decided to find a
master___________ . First he found ______________  , but the wolf was afraid of
_________ . The dog thought that the bear was______________ . After some time the
dog met__________ who seemed the strongest. He stayed with the lion for a long
time. One day he realised that the lion was _________________  . To this day, the dog
remains man’s best friend.
Ans. This is the story of a dog, who used to be his own master. He decided to find a master, stronger than anyone else. First, he found a wolf but the wolf was afraid of the bear. The dog thought that the bear was the strongest of all. After some time the dog met a lion, who seemed the strongest. He stayed with the lion for a long time. One day he realised that the lion was afraid of man. To this day, the dog remains man’s best friend.

Working With Language   (Page-22)

A. Each word in the box given below indicates a large number of… For example, ‘a herd of cows’ refers to many cows. 

Complete each of the following phrases with a suitable word from the box.

Ans: 1.fleet             5.bundle

2.   bunch              6.  flock

3.brood                7.school

4.herd                   8.pack

B. Make nouns from the words given below by adding – ness or – ity (For some words we need to add just – ty or – y)

Ans:

C.Word Search

  • These are twelve words hidden in the table.
  • Six can be found horizontally and the remaining six vertically.
  • All of them are describing words like ‘good’, ‘happy’, etc.
  •  The first letters of the words are given below:

Horizontal: H R F FS G
Vertical: A W S F L Q

Ans: Horizontal words:
1. Hasty    2.ready
3. Fierce   4.Frightened
5.strong     6.good
Vertical Words:
1.Angry     2.Worse
3.Surprised     4.Free
5.Loyal       6.Quiet

D. Read the following passage and do the exercises that follow. Then complete the family tree of dogs given on the facing page.

                                  The Dog Family

The dog family is one of the 11 families that make up the Carnivores, a large group of intelligent, flesh-eating, backboned animals. In this group are such varied ani­mals as bears, pandas, racoons, cats, hyenas, and even seal. The dog or canine family has many wild species like wolves, foxes, coyotes, jackals, and wild dogs.
The dog is the only domesticated member of the canine family though now and then someone tames a wolf, fox or coyote as a pet. All members of the dog family are descendants of a wolf-like animal which lived about 15 million years ago. From this distant ancestor, the true dogs gradually developed. But nobody knows the exact ancestor of the modem domestic dog.
Several wild dogs look and behave like domestic dogs. The dingo or wild dog of Australia is one of these. It is possible that the dingo was a tamed dog brought to Australia long ago which then ran wild.
Dogs were the first animals tamed by humans—perhaps 20,000 years ago. Tamed dogs were brought from Asia to the New world 5,000 or more years ago. Dogs were first used for hunting.

1.Find the opposites of these words in the text above.
(i)ancestor________________
(ii)Wild t _ m _
(tii) ancient____________
(iv) near d__________ t
(v) suddenly   gr______________
Ans. (i) descendant (ii) tame               (iii) modem                (iv) distant
(v) gradually.

2.Complete the following sentences.

(i)The dingo is ______________________________________________________ .
(itj Dogs were the______________________________ animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are _________________.(Think and name some other such animals.)
(iii)The New World refers to ___________________________________________ .
(iv) Dogs were brought there from________________________________________ .

Ans:
(i)The dingo is a wild dog.
(ii) Dogs were the first animals tamed by humans. The other animals tamed by humans are horses, elephants, cows, donkeys, buffaloes.
(iii) The New World refers to America.
(iv)Dogs were brought there from Asia.

Family tree of Dogs

Carnivores

Speaking   (Page 26)

Here are some points from a similar story that you might have heard in another language. Dividing the class into two groups try and tell the story in English. One person from each group can speak alternately. Your teacher will help you. As you tell it, one of you may write it down on the board.

                  A Mouse Maiden

  • mouse changed into a girl by a magician …
  • wants to marry the strongest person …
  • asks whether sun or cloud stronger (why?) …
  • but mountain stronger than clouds (how?)…,
  • but mouse stronger than a mountain (how?)…
  • the girl asks many mice, becomes a mouse again.

MORE QUESTIONS SOLVED

I.SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

l. What sort of life did Dogs live a long time ago?
Ans: Dogs were once their own masters. They moved out freely like wolves.

2. Why did the Dog decide to lose his freedom?
Ans: The dog found his life boring and unsafe. He had to look for his food alone. He felt tired. He was also afraid of stronger animals.

4. What major decision did that Dog take?
Ans: That dog decided to become the servant of one who was stronger than anyone on earth. He set out to find such a master.

5. Why did the Dog say goodbye to the Wolf?
Ans: The Dog noticed that the Wolf was afraid of the Bear. So he left the weak master and joined the Bear.

 6. Who was the Bear afraid of?
Ans: The Bear too was frightened when he got the smell of a Lion. He fled swiftly into the deep forest.

7. What was the Dog’s experience with the Lion?
Ans: The Lion was definitely stronger than any other beast in the forest. The Dog felt happy and secure with his new master. But the Lion also showed signs of fear of seeing the man. So he decided to take up service with a man.

8. What does the writer say about the friendship between man and dog?
Ans: Dog is man’s most dependable servant. He has been serving his master most faithfully for ages. He never felt the need to change his master again.

II.LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

1. Why did the dog prefer a strong master to live in the jungle?
Ans: Centuries ago, the wild dog roamed as freely in the forest as wolves. He enjoyed absolute freedom. But he was not quite happy with his way of life. He was sick of his loneliness. He was also afraid of animals stronger than him. He had to look for food himself. So to save himself from hunger and danger of other animals, he decided to have a master stronger than anyone else on earth.

2. Give the list of the animals the Dog agreed to accompany and serve. Why did it reject them all?
Ans: The Dog set out in search of his protector or master. He first met a Wolf but it was afraid of the Bear. The Dog then asked the Bear to be his master. But the Bear fled on seeing a Lion. The Dog agreed to serve the king of the forest, the Lion. But one day the Lion also showed his fear of man. So the’ Dog said good­bye to Lion and accepted man as his master. He is man’s loyal servant till this day.

How the Dog Found Himself a New Master Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What kind of life did dogs live in earlier times?
Answer:
Dogs were once their own master. They moved out freely like wolves.

Question 2.
Why was the dog ready to surrender his freedom?
Answer:
The dog found his life boring. He had to look for his food alone. He felt tired. He was also afraid of stronger animals.

Question 3.
Why was the wolf afraid of the bear?
Answer:
The wolf was afraid of Che bear because the bear was stronger and could kill the wolf.

 

Question 4.
Why were the cows mooed and run in panic?
Answer:
The cows mooed and ran in panic because they had smelt a lion coming towards them.

Question 5.
How has the man become final master of the dog?
Answer:
Dog is man’s most dependence servant. He was been serving his master most faithfully for ages. He never felt the need to change his master again.

Question 6.
Who did he choose next?
Answer:
Next, the dog chose bear as his master.

Question 7.
Why did he serve the Lion for a long time?
Answer:
He serve the lion for long time because he found there was no one powerful and stronger than lion in the forest and no one dared to touch the dog or offend him in any way. Therefore, the dog lived happily by serving the lion for a long time.

Question 8.
Who did he finally choose as his master and why?
Answer:
The dog finally chose man as his master. Even lion was afraid of man. So the dog was convinced that man was the strongest creature on earth.

How the Dog Found Himself a New Master Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
What kind of relationship does human and dog share?
Answer:
Every creature on earth wants freedom. But the exemplary behaviour, they both display is beyond measures. The trust and care they share is often missing in relationships. The way the master pampers and loves his dog is repaid by the loyalty of his pet even in his absence. The relationship between man and dog has strengthened with time. Love and compassion that a man has for dog is missing in other animals. Whereas the loyalty and impeccable faith of dog for his master is undeterred even in times of danger.

Question 2.
Which trait of dog can be adaptable and impressed you the most?
Answer:
The dog was looking for its master. It began its search from wolf and finally to the man. The impressive trait it has, was its persistent strife to find the most suitable and has dependable master. It has ‘never to give up’ attitude. That helped it to find the best opportunity. So one should be persistent, optimistic to reach the desired result.

Question 3.
Why did the dog feel the need for a master?
Answer:
The dog was tired of the sort of life it was leading. He was tired of wandering about by himself looking for food. He was frightened of those who were stronger than he. So he felt the need for a master who could give him food. He also wanted security in returns for his services.

Question 4.
Who did the first choose as his master? Why did he leave that master?
Answer:
He choose a big wolf as his master. One day, the dog saw that the wolf was afraid of the bear. Since the dog wanted to serve only the strongest, he left the wolf and asked the bear to be his master.

How the Dog Found Himself a New Master Extra Questions and Answers Reference to Context

Question 1.
Dogs were once their own masters and lived the way wolves do, in freedom, until a dog was born who was ill pleased with this way of life. He was sick and tired of wandering about by himself looking for food and being frightened of those who were stronger than he.

(i) Who were their own master and lives in forest?
(ii) Why was the dog unhappy?
(iii) Why was it afraid of other animals?
(iv) Choose the correct words which means ‘travelling aimlessly from place to place.’
(v) The word opposite to meaning “ill-pleased” is
Answer:
(i) Dogs were their own master and lived in forest.
(ii) The dog was not happy because it had to arrange its food by itself.
(iii) The other animals were stronger than the dog, so it was afraid of other animals.
(iv) Wandering about’.
(v) Happy.

Question 2.
Seeing that the Bear was stronger than the Wolf, the Dog decided to take up service with him, and he left the Wolf and asked the Bear to be his master. The Bear agreed to this readily and said, “Let us go and find a herd of cows. Ill kill a cow and then we can both eat our fill.”

(i) Whom does the dog decide to serve?
(ii) Where was the dog taken to?
(iii) What does ‘our fill’ mean?
(iv) What is a ‘herd’?
(v) Who said that he is going to hunt the cows?
Answer:
(i) The dog decides to serve the bear.
(ii) The dog was taken to find the cows.
(iii) It means to satisfy their hunger.
(iv) A herd is a group of cows.
(v) The bear said that he is going to hunt cow.

Question 3.
It was a good life, and he had nothing to complain of, for there was no stronger beast in the forest than the Lion, and no one dared touch the Dog or offend him in any way. But one day the two of them were walking side by side along a path that ran amid bare cliffs when all of a sudden the Lion stopped. He gave a great roar and struck the ground angrily with his paw with such force that a hole formed there. Then he began to back away very quietly. “What is it, Master, is anything wrong?” asked the Dog, surprised. “I smell a man coming this way,” the Lion said. “We’d better run for it or well be in trouble.”

(i) What was ‘good’ about lion as master?
(ii) How was the lion, a good choice for the dog?
(iii) Why did the lion run away?
(iv) What did the lion do to save himself?
(v) The meaning of baby away is
Answer:
(i) The dog called it good life because he had nothing to complaint.
(ii) The lion protected the dog from other animals.
(iii) The lion stopped as he smelled a man coming his way.
(iv) The lion ran away from there to save himself.
(v) The meaning of back away is to move backwards.

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found
Lesson List
Class 6th Science
0/32
Class 6th Social Science
0/58
0% Complete
Wisdom Academy