Course Content
Most Important HVAC (Heating, Ventilation, & Air Conditioning) Interview Question
0/2
Automobile Engineering Interview Question
Most Important MECHANICAL Engineering INTERVIEW Question subject wise
About Lesson

1. The Unit of Force in S.I. unit ?

a) kilogram   b) Newton   c) Watt    d) dyne    e) joule.

Ans. b) Newton

2. Unit of Work or Energy in SI unit?

a) kilogram   b) Newton   c) Watt    d) dyne    e) joule.

Ans. e) Joule

3. The Unit of Power in SI unit?

a) Kilogram    b) Newton   c) Watt    d) Dyne    e) Joule

Ans. c) Watt.

4) Forces are called concurrent when their line of action meet in

a)one point b)two point  c)plane d)perpendicular planes e)different plane.

Ans. a) one point.

5) Forces are called coplanar when all of them acting on body lie in

a)one point b) one plane d)perpendicular planes e)different plane.

Ans. b) one plane.

6) A force acting on a body may

  1. introduce the internal stress
  2. balance the force
  3. change the motion
  4. retard the motion.
  5. all of the above

Ans. e) all of the above

7) Which is the correct statement about law of polygon of force?

  1. if any number of forces acting at a point can be represented by the sides of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium.
  2. if any number of forces acting at a point can be represented in direction and magnitude of a polygon taken in order, then the forces are in equilibrium.

Ans. b)

8. Effect of a force on a body depends upon

  1. magnitude
  2. direction
  3. position or line of action
  4. all of these
  5. none

Ans. d) all of these.

9. If a number of forces act simultaneously on a particle, it is possible

  1. not a replace them by a single force
  2. to replace them by single force
  3. to replace them by a single force through C.G.
  4. to replace them by a couple

Ans. b) to replace them by single force

10. A force is completely defined when we specify

  1. magnitude
  2. direction
  3. point of application
  4. all of the above
  5. none of the above

Ans. d) All of the above

Engineering Mechanics or Applied Mechanics Important Question

11. If two equal forces of magnitude P act at angle 9 degree, their resultant will be

  1. P/2 Cos9/2
  2. P Sin9/2
  3. 2P tan 9/2
  4. P cos9/2
  5. P sin9/2

Ans. d)  P cos9/2

12.  The algebraic sum of the resolved parts of a number of forces in a given direction is equal to the resolved part of their resultant in the same direction, This is as per the principle of

  1. forces
  2. independence of force
  3. dependence of force
  4. balance of force
  5. resolution of force

Ans. e) Resolution of force

13. Which of the following do not have identical dimensions ?

  1. Momentum and Impulse
  2. Torque and Energy
  3. Torque and work
  4. Kinetic Energy and Potential Energy
  5. Moment of force and angular momentum.

Ans. e) Moment of force and angular momentum.

14. Which of the following is not the unit of distance ?

  1. angstrom
  2. light year
  3. micron
  4. milimetre
  5. milestone

Ans. e). Milestone

15. which of the following is not the unit of Power ?

  1. KW
  2. HP
  3. kcal/sec
  4. kcal/kg sec.

Ans. d) 

16. Which of the following is not the unit of work, energy, and heat ?

  1. k cal
  2. kg m
  3. kWhr
  4. hp
  5. hp hr

Ans. d) hp hr

17. Which of the following is not the unit of pressure ?

  1. kg/cm
  2. ata
  3. atmosphere
  4. mm of wcl
  5. newton

Ans. e) Newton

18. The weight of a body is due to gravitational force of attraction towards the center of the earth (True/false)

Ans. True

19. The forces, which meet at one point, but their lines of action do not lie in a plane, are called 

Ans. Non- Coplanar Concurrent forces.

20. When trying to turn a key into lock following is applied

  1. coplanar forces
  2. non-coplanar forces
  3. lever
  4. moment
  5. couple

Ans. e) Couple

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found
Wisdom Academy