Exercise 14.3 Page: 275
1. Name any two figures that have both line symmetry and rotational symmetry.
Solution:-
Equilateral triangle and Circle.
2. Draw, wherever possible, a rough sketch of
(i) a triangle with both line and rotational symmetries of order more than 1.
Solution:-
A triangle with both line and rotational symmetries of order more than 1 is an equilateral triangle.
Line symmetry

Rotational symmetry

(ii) a triangle with only line symmetry and no rotational symmetry of order more than 1.
Solution:-
A triangle with only line symmetry and no rotational symmetry of order more than 1 is isosceles triangle.

(iii) a quadrilateral with a rotational symmetry of order more than 1 but not a line symmetry.
Solution:-
A quadrilateral with a rotational symmetry of order more than 1 but not a line symmetry is not possible to draw. Because, a quadrilateral with a line symmetry may have rotational symmetry of order one but not more than one.
(iv) a quadrilateral with line symmetry but not a rotational symmetry of order more than 1.
Solution:-
A quadrilateral with line symmetry but not a rotational symmetry of order more than 1 is rhombus.

3. If a figure has two or more lines of symmetry, should it have rotational symmetry of order more than 1?
Solution:-
Yes. If a figure has two or more lines of symmetry, then it will have rotational symmetry of order more than 1.
4. Fill in the blanks:
| Shape | Centre of Rotation | Order of Rotation | Angle of Rotation |
| Square | Â | Â | Â |
| Rectangle | Â | Â | Â |
| Rhombus | Â | Â | Â |
| Equilateral Triangle | Â | Â | Â |
| Regular Hexagon | Â | Â | Â |
| Circle | Â | Â | Â |
| Semi-circle | Â | Â | Â |
Solution:-
| Shape | Centre of Rotation | Order of Rotation | Angle of Rotation |
| Square | Intersecting point of diagonals | 4 | 90o |
| Rectangle | Intersecting point of diagonals | 2 | 180o |
| Rhombus | Intersecting point of diagonals | 2 | 180o |
| Equilateral Triangle | Intersecting point of medians | 3 | 120o |
| Regular Hexagon | Intersecting point of diagonals | 6 | 60o |
| Circle | Centre | Infinite | Every angle |
| Semi-circle | Mid-point of diameter | 1 | 360o |
5. Name the quadrilaterals which have both line and rotational symmetry of order more than 1.
Solution:-
The quadrilateral which have both line and rotational symmetry of order more than 1 is square.
Line symmetry:

Rotational symmetry:
6. After rotating by 60° about a centre, a figure looks exactly the same as its original position. At what other angles will this happen for the figure?
Solution:-
The other angles are, 120°, 180°, 240°, 300°, 360°
So, the figure is said to have rotational symmetry about same angle as the first one. Hence, the figure will look exactly the same when rotated by 60° from the last position.
7. Can we have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is
(i) 45°?
Solution:-
Yes. We can have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 45o.
(ii) 17°?
Solution:-
No. We cannot have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 17o.
Â