Course Content
CHAPTER 3: CLASSIFICATION OF ELEMENTS
Section Name Topic Name 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties 3.1 Why do we Need to Classify Elements ? 3.2 Genesis of Periodic Classification 3.3 Modern Periodic Law and the present form of the Periodic Table 3.4 Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 3.5 Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table 3.6 Electronic Configurations and Types of Elements: s-, p-, d-, f – Blocks 3.7 Periodic Trends in Properties of Elements
0/6
CHAPTER 7: EQUILIBRIUM
Section Name Topic Name 7 Equilibrium 7.1 Equilibrium in Physical Processes 7.2 Equilibrium in Chemical Processes – Dynamic Equilibrium 7.3 Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant 7.4 Homogeneous Equilibria 7.5 Heterogeneous Equilibria 7.6 Applications of Equilibrium Constants 7.7 Relationship between Equilibrium Constant K, Reaction Quotient Q and Gibbs Energy G 7.8 Factors Affecting Equilibria 7.9 Ionic Equilibrium in Solution 7.10 Acids, Bases and Salts 7.11 Ionization of Acids and Bases 7.12 Buffer Solutions 7.13 Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts
0/7
CHAPTER 10: S-BLOCK ELEMENTS
Section Name Topic Name 10 The s-Block Elements 10.1 Group 1 Elements: Alkali Metals 10.2 General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals 10.3 Anomalous Properties of Lithium 10.4 Some Important Compounds of Sodium 10.5 Biological Importance of Sodium and Potassium 10.6 Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals 10.7 General Characteristics of Compounds of the Alkaline Earth Metals 10.8 Anomalous Behaviour of Beryllium 10.9 Some Important Compounds of Calcium 10.10 Biological Importance of Magnesium and Calcium
0/7
CHAPTER 12: CHARACTERIZATION OF ORGANIC COMPOUND
Section Name Topic Name 12 Organic Chemistry – Some Basic Principles and Techniques 12.1 General Introduction 12.2 Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds 12.3 Structural Representations of Organic Compounds 12.4 Classification of Organic Compounds 12.5 Nomenclature of Organic Compounds 12.6 Isomerism 12.7 Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism 12.8 Methods of Purification of Organic Compounds 12.9 Qualitative Analysis of Organic Compounds 12.10 Quantitative Analysis
0/13
Class 11th Chemistry Online Class For 100% Result
About Lesson

Question 1. If ∆U = 0 how are q and w related to each other?
Answer: ∆U = q + w

Question 2. When is bond energy equal to bond dissociation energy ?
Answer:  For diatomic molecules e.g. H2, O2, Cl2 etc. both energies are equal.

Question 3. What is the enthalpy of formation of the most stable form of an element in its standard state?
Answer:  It is zero.

Question 4. Out of diamond and graphite, which has greater entropy?
Answer:  Graphite has greater entropy since it is loosely packed.

Question 5.  At what temperature entropy of a substance is zero?
Answer:  At absolute zero.

Question 6. From thermodynamic point of view, to which system the animals and plants belong?
Answer: Open system.

Question 7.  Predict the sign of ∆S for the following reaction heat
CaCO3 (s) ———> CaO(s) + CO2(g)
Answer:  ∆S is positive.

Question 8. State Hess’s law.
Answer:  The change of enthalpy of a reaction remains same whether the reaction is carried out in one step or several steps.
∆H = ∆H1 + ∆H2 + ∆H3……………

Question 9. What is the enthalpy change for an adiabatic process?
Answer:  For an adiabatic process,∆H = 0

Question 10. What do you mean by entropy?
Answer: Entropy is a measure of randomness of a system.

Question 11. Give a relation between entropy change and heat absorbed or evolved for a reversible reaction occurring at temperature T.
Answer: ∆s = qrev/T

Question 12. What is the condition for spontaneity in terms of free energy change?
Answer:  If ∆G is negative, process is spontaneous.
If ∆G is positive, the process is non-spontaneous.
If ∆G = 0, the process is in equilibrium.

Question 13. What is an adiabatic process?
Answer:  The process in which no exchange of heat takes place between the system and the surroundings.

Question 14. What is free energy in terms of thermodynamics?
Answer: Free energy of a system is the capacity to do work.
G = H-T∆S

Question 15. Define extensive properties.
Answer:  Properties which depend upon the amount of the substance are called as extensive properties.

Question 16. How are internal energy change, free energy change and entropy change are related to one another?
Answer:  ∆G = ∆H – T∆S (At constant pressure)

Question 17. How is entropy of a substance related to temperature?
Answer:  On increasing temperature, entropy of a substance increases.

Question 18. Define intensive properties.
Answer:  Properties which depend on the nature of the substance and not on the amount of the substance are called intensive properties.

Question 19. What is Gibbs Helmholtz equation?
Answer:  ∆G = ∆H – T∆S
Where ∆G = free energy change.
∆H = enthalpy change.
∆S = entropy change.

Question 20. What are the units of entropy?
Answer:  SI unit of ∆S =JK-1mol-1 .

Question 21. What is a spontaneous change? Give one example.
Answer:  A process which can take place of its own or initiate under some condition.
For example: Common salt dissolves in water of its own.

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found
Wisdom Academy