Course Content
CHAPTER 3: CLASSIFICATION OF ELEMENTS
Section Name Topic Name 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties 3.1 Why do we Need to Classify Elements ? 3.2 Genesis of Periodic Classification 3.3 Modern Periodic Law and the present form of the Periodic Table 3.4 Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 3.5 Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table 3.6 Electronic Configurations and Types of Elements: s-, p-, d-, f – Blocks 3.7 Periodic Trends in Properties of Elements
0/6
CHAPTER 7: EQUILIBRIUM
Section Name Topic Name 7 Equilibrium 7.1 Equilibrium in Physical Processes 7.2 Equilibrium in Chemical Processes – Dynamic Equilibrium 7.3 Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant 7.4 Homogeneous Equilibria 7.5 Heterogeneous Equilibria 7.6 Applications of Equilibrium Constants 7.7 Relationship between Equilibrium Constant K, Reaction Quotient Q and Gibbs Energy G 7.8 Factors Affecting Equilibria 7.9 Ionic Equilibrium in Solution 7.10 Acids, Bases and Salts 7.11 Ionization of Acids and Bases 7.12 Buffer Solutions 7.13 Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts
0/7
CHAPTER 10: S-BLOCK ELEMENTS
Section Name Topic Name 10 The s-Block Elements 10.1 Group 1 Elements: Alkali Metals 10.2 General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals 10.3 Anomalous Properties of Lithium 10.4 Some Important Compounds of Sodium 10.5 Biological Importance of Sodium and Potassium 10.6 Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals 10.7 General Characteristics of Compounds of the Alkaline Earth Metals 10.8 Anomalous Behaviour of Beryllium 10.9 Some Important Compounds of Calcium 10.10 Biological Importance of Magnesium and Calcium
0/7
CHAPTER 12: CHARACTERIZATION OF ORGANIC COMPOUND
Section Name Topic Name 12 Organic Chemistry – Some Basic Principles and Techniques 12.1 General Introduction 12.2 Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds 12.3 Structural Representations of Organic Compounds 12.4 Classification of Organic Compounds 12.5 Nomenclature of Organic Compounds 12.6 Isomerism 12.7 Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism 12.8 Methods of Purification of Organic Compounds 12.9 Qualitative Analysis of Organic Compounds 12.10 Quantitative Analysis
0/13
Class 11th Chemistry Online Class For 100% Result
About Lesson

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 8 Very Short Answer Type Questions

Question 1. Define electrochemical cell.
Answer: Electrochemical cell is a device in which the redox reaction is carried indirectly and the decrease in free energy appears as electrical energy.

Question 2. What is a redox couple?
Answer: A redox couple consists of oxidised and reduced form of the same substance taking part in the oxidation or reduction half reaction.

Question 3. Define oxidation in terms of electronic concept.
Answer: Oxidation involves loss of one or more electrons by a species during a reaction.

Question 4. What is the source of electrical energy in a galvanic cell?
Answer: In a galvanic cell due to redox reaction released energy gets converted into the electrical energy.

Question 5. What is the oxidation state of Ni in Ni (CO)4?
Answer:  Zero.

Question 6. What is the oxidation number of P in H3P04?
Answer: 

Redox reactions notes and NCERT solution of class 11th. cbse class 11th redox reaction important question to excel in exam.

Question 7. What is salt bridge?
Answer:  It is a U-shaped tube filled with agar-agar containing inert electrolyte like KCl or KNOwhich does not react with solutions.

Question 8. What is meant by reducing agent? Name the best reducing agent.
Answer: A species which loses electrons as a result of oxidation is a reducing agent. Li (Lithium).

Question 9. Why is standard hydrogen electrode called reversible electrode?
Answer: A standard hydrogen electrode is called reversible electrode because it can react both as anode as well as cathode in an electrochemical cell.

Question 10. What is a disproportionation reaction ? Give one example.
Answer: In a disproportionation reaction an element in one oxidation state is simultaneously oxidised and reduced.
For example,

Question 15. Define EMF of cell.
Answer: EMF of a cell is the difference in the electrode potentials of the two electrodes in a cell when no current flows through the cell.

Question 16. Calculate the oxidation number of Cr in [Cr (H2O)6]3+ ion.
Answer:  H2O is a neutral molecule O.N of H2O = 0
Write the oxidation number of Cr above its symbol and that of H2O above its formula,

Redox reactions notes and NCERT solution of class 11th. cbse class 11th redox reaction important question to excel in exam.

Question 18. How will you identify cathode and anode in electrochemical cell ?
Answer: At cathode there is gain of electrons.
At anode there is loss of electrons.
In electrochemical cell anode is written on L.H.S while cathode is written on R.H.S.

Question 19.  Identify the oxidant and the reductant in the following reaction. 
N2H4(g) + ClO4(aq) ———–> NO(g) + Cr(aq)
Answer:  N2H4is reducing agent i.e., reductant whereas Cl03is oxidising agent i.e., oxidant.

Question 20. What is oxidation number of Fe in [Fe(CO)5] ?
Answer: x + 5 (0) =0 , x = 0

Question 21. In the reaction .
M4O2 + 4HCI ————-> M4Cl2 + Cl2 + 2H20
which species is oxidised.
Answer: HCl gets oxidised.

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found
Wisdom Academy