Course Content
CHAPTER 3: CLASSIFICATION OF ELEMENTS
Section Name Topic Name 3 Classification of Elements and Periodicity in Properties 3.1 Why do we Need to Classify Elements ? 3.2 Genesis of Periodic Classification 3.3 Modern Periodic Law and the present form of the Periodic Table 3.4 Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 3.5 Electronic Configurations of Elements and the Periodic Table 3.6 Electronic Configurations and Types of Elements: s-, p-, d-, f – Blocks 3.7 Periodic Trends in Properties of Elements
0/6
CHAPTER 7: EQUILIBRIUM
Section Name Topic Name 7 Equilibrium 7.1 Equilibrium in Physical Processes 7.2 Equilibrium in Chemical Processes – Dynamic Equilibrium 7.3 Law of Chemical Equilibrium and Equilibrium Constant 7.4 Homogeneous Equilibria 7.5 Heterogeneous Equilibria 7.6 Applications of Equilibrium Constants 7.7 Relationship between Equilibrium Constant K, Reaction Quotient Q and Gibbs Energy G 7.8 Factors Affecting Equilibria 7.9 Ionic Equilibrium in Solution 7.10 Acids, Bases and Salts 7.11 Ionization of Acids and Bases 7.12 Buffer Solutions 7.13 Solubility Equilibria of Sparingly Soluble Salts
0/7
CHAPTER 10: S-BLOCK ELEMENTS
Section Name Topic Name 10 The s-Block Elements 10.1 Group 1 Elements: Alkali Metals 10.2 General Characteristics of the Compounds of the Alkali Metals 10.3 Anomalous Properties of Lithium 10.4 Some Important Compounds of Sodium 10.5 Biological Importance of Sodium and Potassium 10.6 Group 2 Elements : Alkaline Earth Metals 10.7 General Characteristics of Compounds of the Alkaline Earth Metals 10.8 Anomalous Behaviour of Beryllium 10.9 Some Important Compounds of Calcium 10.10 Biological Importance of Magnesium and Calcium
0/7
CHAPTER 12: CHARACTERIZATION OF ORGANIC COMPOUND
Section Name Topic Name 12 Organic Chemistry – Some Basic Principles and Techniques 12.1 General Introduction 12.2 Tetravalence of Carbon: Shapes of Organic Compounds 12.3 Structural Representations of Organic Compounds 12.4 Classification of Organic Compounds 12.5 Nomenclature of Organic Compounds 12.6 Isomerism 12.7 Fundamental Concepts in Organic Reaction Mechanism 12.8 Methods of Purification of Organic Compounds 12.9 Qualitative Analysis of Organic Compounds 12.10 Quantitative Analysis
0/13
Class 11th Chemistry Online Class For 100% Result
About Lesson

Question 1. What is meant by equilibrium?
Answer: Equilibrium is a state at which rate of forwarding reaction is equal to the rate of backward reaction.

Question 2. State the law of mass action?
Answer: It states that the rate at which a substance reacts is directly proportional to its molar concentration.

Question 3. What is meant by reaction quotient?
Answer: It is defined as the ratio of the product of molar concentration of products to the product of molar concentration of reactants at any stage of the reaction.

Equilibrium notes class 11 and ncert solution for excel in the exam

Question 4. Define ionic equilibrium.
Answer: The equilibrium between ions and unionised molecules is called ionic equilibrium.

Question 5. What is meant by ionic product of water (kw)?
Answer: It is the product of concentration of [ H3O+] and [OH] at a specific temperature.
Kw = [H3O+] [OH]
= 1.0 x 10-14 at 298 K

Question 6. Define solubility product.
Answer:  It is product of molar concentration of ion raised to the power of number of ions produced per compound in saturated solution.

Question 7. How does common ion affect the solubility of electrolyte?
Answer: Solubility of electrolyte decreases due to common ion effect.

Question 8. Write conjugate add and conjugate base of H2O?
Answer: Conjugate acid is H3O+ and conjugate base is OH.

Question 9. Give two characteristics of a buffer solution.
Answer:

  • Its pH does not change on the addition of small amount of acid or base.
  • Its pH does not change on dilution or standing.
Equilibrium notes class 11 and ncert solution for excel in the exam
Equilibrium notes class 11 and ncert solution for excel in the exam
Equilibrium notes class 11 and ncert solution for excel in the exam
Equilibrium notes class 11 and ncert solution for excel in the exam

Question 4. In the reaction A + B———> C + D, what will happen to the equilibrium if concentration of A is increased?
(b) The equilibrium constant for a reaction is 2 x 10-23  at 25°C and 2 x 10-2 at 50°C. Is the reaction endothermic or exothermic?
(c) Mention at least three ways by which the concentration of S03 can be increased in the following reaction in a state of equilibrium.
Answer: (a) The reaction will shift in the forward direction.
(b) Endothermic
(c) (i) lowering the temperature (ii) increasing pressure.
(iii) increasing concentration of oxygen.

Question 5. (i) Define Le Chatelier’s principle.
(ii) Following reactions occur in a Blast furnace.
Fe203(s) + 3CO(g) ———–>2Fe(s) + 3CO2(g)
use Le chatelier’s principle to predict the direction of reaction when equilibrium mixture is disturbed by
(a) adding Fe203 (b) removing CO2 .
(c) removing CO.
Answer: (a) When a system under equilibrium is subjected to a change in temperature, pressure or concentration, then the equilibrium shifts in such a direction so as to undo the effect of the change.
(ii) (a) On adding Fe203(s), the equilibrium will remain unaffected.
(b) By removing CO(g), the equilibrium will be shifted in the forward direction.
(c) By removing CO(g), the equilibrium will be shifted in the backward direction.

Exercise Files
No Attachment Found
No Attachment Found
Wisdom Academy